Lucemburský premiér vystoupí v Evropském parlamentu

30.05.2018
Euroskop, čtk

Jako letos již šestý prezident či premiér některé z osmadvaceti členských zemí Evropské unie vystoupí dnes lucemburský premiér Xavier Bettel na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku se svou představou o budoucnosti EU. Poslanci budou také hlasovat o novém nařízení o boji proti dumpingu či o lepší ochraně obětí násilných trestných činů a terorismu.

Lucemburský premiér Bettel bude po hlavách států a vlád Irska, Chorvatska, Portugalska, Francie a Belgie dalším státníkem, který v Evropském parlamentu načrtne své představy o budoucím vývoji EU. Debaty se zúčastní také Bettelův předchůdce v čele vlády velkovévodství, současný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Odpoledne budou poslanci hlasovat mimo jiné o nařízení, které umožní Evropské unii zavést vyšší cla na dumpingové či subvencované dovozy ze třetích zemí. Vyzvat by měli také k posílení pomoci obětem násilných trestných činů a teroristických útoků.

V poledne na slavnostním zasedání k europoslancům promluví dosluhující kolumbijský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Juan Manuel Santos.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek