Rakouský vicekancléř navrhuje omezit volnost pohybu za prací v EU

30.05.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie by i pro dobro členských zemí z východní části bloku měla omezit volnost pohybu svých občanů za prací v rámci EU. Myslí si to rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache, který je předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Strache podle agentury APA tvrdí, že neomezená možnost pracovat v jiném členském státě připravuje východní členy o kvalifikované a vzdělané pracovníky, zatímco v bohatších zemích vede k nezaměstnanosti místních.

Právo žít a pracovat v jiné členské zemi, než ze které člověk pochází, patří k základním pilířům společného unijního trhu. Rakousko v červenci na šest měsíců přebírá unijní předsednictví.

„Musíme otevřeně diskutovat o tom, že pro rozvoj Evropy není dobré, když se celý intelektuální a dobře vzdělaný potenciál přesune z východní do západní Evropy,“ prohlásil Strache včera během debatního večera v Domě EU ve Vídni. Podle vicekancléře je třeba uvažovat „přinejmenším o částečné regulaci, která by byla ku prospěchu všech“.

Jako příklad Strache zmínil slovenské pečovatelky a zdravotní sestry, které odešly do západní Evropy, takže na Slovensku se těchto pracovníků nedostává.

Možná kontroverze kolem přídavků

Strache také uvedl, že volnost pohybu za prací není kvůli vylidňování pro východ unie pouze přínosná. V západních zemích navíc vede k vytěsňování místních kvalifikovaných a dobře placených pracovníků z jejich zaměstnání.

V souvislosti s prací občanů z jiných zemí EU v Rakousku chce rakouská vláda omezit přídavky na děti těm pracovníkům, kteří s sebou v této alpské republice své potomky nemají. Počátkem května vláda schválila návrh, který přídavky sníží na úroveň obvyklou v jednotlivých zemích.

Pokud vysloví parlament souhlas, postihne opatření zejména rodiny pracovníků ze zemí jako je Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko nebo Česká republika. Záměr Vídně se kvůli možné diskriminaci chystá prověřit Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek