Mladí lidé diskutovali ve Štrasburku o problémech EU

05.06.2018
Euroskop

Rekordní počet účastníků zaznamenal letošní ročník akce European Youth Event 2018. Ve Štrasburku se v pátek a sobotu 1. a 2. června sešlo na 9000 mladých lidí z celé Evropy, kteří přijeli debatovat o současných otázkách a přinést nové nápady. Hlavním tématem byly blížící se evropské volby a budoucnost Evropské unie.

Setkání mládeže European Youth Event 2018 (EYE 2018) pořádá letos již potřetí Evropský parlament. Cílem je dát mladým lidem ze všech koutů Evropy prostor pro to, aby formulovali své představy a návrhy, jak má vypadat budoucnost Evropské unie.

Na programu bylo více než 400 diskuzí, workshopů, seminářů a dalších akcí. Akci v pátek slavnostně zahájil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Kromě evropských poslanců diskutovali s mladými lidmi například také bývalý řecký ministr financí Varoufakis, bývalý francouzský prezident Valery Giscard d’Estaing nebo současná komisařka pro sociální věci Marianne Thyssen.

European Youth Event 2018
V rámci dvoudenní akce European Youth Event 2018 se uskutečnila i rapová bitva. Zdroj: Evropský parlament

V rámci EYE 2018 proběhla řada doprovodných akcí, například open-air koncert, který představil mladé evropské kapely. V pátek se uskutečnila rapová bitva #battle4yourvote, které se zúčastnili i čeští europoslanci Dita Charanzová a Tomáš Zdechovský – podle serveru Politico nejlépe rapersky oblečení ze všech účastníků.

Ze setkání má vzejít zpráva s konkrétními nápady mladých lidí, která bude v červenci předána všem členům Evropského parlamentu. Na podzim pak budou nejrozpracovanější návrhy představeny členům parlamentních výborů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek