Labouristé požadují, aby vláda zajistila přístup na jednotný trh

06.06.2018
Euroskop, čtk

Britští opoziční labouristé včera předložili dodatek ke klíčovému vládnímu zákonu o odchodu z Evropské unie, který bude dolní komora parlamentu projednávat už příští týden. Požadují v něm, aby vláda vyjednala s Bruselem plný přístup k jednotnému trhu. Podle agentury Reuters tím hodili rukavici kabinetu konzervativní premiérky Theresy Mayové a nabídli rebelům z její strany, aby se hlasováním pro novou dohodu o jednotném trhu postavili vládě.

Zákon má zajistit právní kontinuitu po brexitu. Obě komory parlamentu ho musejí schválit před samotným odchodem země z EU 29. března příštího roku. Norma ale poslance rozděluje. Někteří chtějí úplné odtržení od unijních struktur, zatímco jiní by uvítali zachování blízkých vztahů s EU po brexitu.

„Labouristé přijmou jedině takovou dohodu o brexitu, která bude obsahovat výhody jednotného trhu, ochrání pracovní místa a životní standardy,“ řekl Keir Starmer, který má v hlavní opoziční straně na starost odchod z unie.

Konzervativce obvinil, že se svou brexitovou politikou snaží o „bezohlednou a krajní“ interpretaci výsledků referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro opuštění EU.

Nejednodnost Konzervativní strany

Někteří konzervativní poslanci již podle Reuters dali najevo, že 12. června patrně podpoří některé dodatky k zákonu o brexitu, které prosadila horní komora parlamentu, Sněmovna lordů. Smyslem dodatků bylo zachování užšího vztahu se sedmadvacítkou.

Požadují například setrvání Spojeného království v celní unii s EU a Evropském hospodářském prostoru (EHP). Ten kromě zemí EU zahrnuje i nečlenské státy Norsko, Island a Lichtenštejnsko a poskytuje přístup na jednotný trh s volným pohybem zboží, osob, služeb a kapitálu.

Labouristé i konzervativci ale vyloučili, že by země zůstala v EHP. Labouristé chtějí novou celní unii s EU, a nyní i novou dohodu o jednotném trhu. Mayová chce odejít z celní unie i jednotného trhu. Nová dohoda o jednotném trhu má podle představ labouristů nahradit dodatek Sněmovny lordů o setrvání v EHP. Podle agentury Reuters ale není jasné, zda tento pokus bude úspěšný a zda parlament bude mít možnost o textu debatovat či hlasovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek