Za praní špinavých peněz budou v EU hrozit čtyři roky vězení

07.06.2018
Euroskop, čtk

Členské země EU a europarlament našly shodu na podobě nových pravidel zaměřených proti praní špinavých peněz. V tiskové zprávě o tom informovala Rada EU. Kompromis umožní definitivní schválení směrnice předložené Evropskou komisí v prosinci 2016 ve snaze omezit financování terorismu. Za činnosti, které s praním peněz souvisí, bude možné uložit nejen až čtyři roky vězení, ale také třeba pokuty a vyloučení z možnosti v budoucnu získávat veřejné zakázky.

Přitěžující okolnosti by měli soudci uplatňovat ve chvíli, kdy bude případ souviset se zločinným spolčením nebo v případě trestného činu spáchaného při výkonu určité profese. Členské státy si také samy budou moci definovat další případy, třeba v souvislosti s korupcí či drogovou trestnou činností.

Z praní špinavých peněz budou moci být odpovědné též právnické osoby a také jim budou hrozit sankce, včetně soudního rozhodnutí o zrušení. Cílem nových pravidel je přesné vymezení, co přesně termín „praní špinavých peněz“ v EU znamená a jaké za to hrozí sankce.

Po nyní očekávaném formálním schválení v europarlamentu a členskými zeměmi budou mít země EU dva roky na převedení pravidel do svého národního práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek