Babiš chce řešit infrastrukturu s Německem

12.06.2018
Euroskop, čtk

Za velmi intenzivní a přínosnou považuje premiér Andrej Babiš česko-saskou spolupráci. Shodl se na tom včera při oslavách jejího 25. výročí se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. ČTK český ministerský předseda řekl, že za důležitou do budoucna považuje například vysokorychlostní trať z Prahy do Německa.

Babiš v doprovodu několika ministrů se saskými politiky především bilancoval 25. výročí od podpisu dohody, která vytvořila základ pro spolupráci Česka se sousední německou spolkovou zemí. „Myslím si, že za to čtvrtstoletí jsme zrealizovali spoustu projektů z hlediska investic, z hlediska kultury, výměny studentů,“ uvedl Babiš.

Spolupráce, která bude pokračovat, je podle saského premiéra Kretschmera „dokladem toho, že když lidé něco dělají společně a když se dají dohromady, tak evropská myšlenka spočívající v tom společném, má také šanci“.

Dopravní spojení se spolkovými zeměmi

Politici hovořili i o rozvoji přeshraniční dopravní infrastruktury. Babiš chce dopisem oslovit spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou a řešit s ní spojení Česka nejen se Saskem, ale také s Durynskem.

„Projekty infrastruktury mezi Českou republikou a těmito zeměmi jsou velice důležité pro obě strany, hlavně pro intenzivní hospodářskou spolupráci a turismus,“ vysvětlil premiér.

Obě země se již dříve dohodly na potřebě vybudování vysokorychlostní železnice, která by spojila Berlín, Drážďany a Prahu a měla by vést novým tunelem pod Krušnými horami. „Na naší straně musíme dokončit projekty, jestli za Roudnicí pojede jenom na hlavní nádraží (v Praze), nebo odbočí na letiště Václava Havla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek