Britští poslanci začnou hlasovat o dodatcích k zákonu o brexitu

12.06.2018
Euroskop, čtk

Dolní komora britského parlamentu se bude dnes a ve středu zabývat klíčovým zákonem o odchodu Británie z Evropské unie. Poslanci budou hlasovat o patnácti dodatcích, které schválila horní komora – Sněmovna lordů. Hrozí přitom, že rebelové z řad konzervativců se alespoň v některých případech postaví na stranu opozice. Premiérka Theresa Mayová žádá, aby poslanci většinu dodatků odmítli.

Dolní sněmovna schválila zákon o britském odchodu z EU už na počátku roku. Nevolená horní komora v uplynulých měsících ale schválila proti vůli vlády patnáct dodatků k normě, které jsou nakloněny užší spolupráci s Evropskou unií po brexitu.

Většinu dodatků se vládním konzervativcům zřejmě podaří zamítnout. Při hlasování o některých z nich by se ale na stranu opozice mohla přidat i zhruba desítka rebelů z Konzervativní strany premiérky Mayové, kteří se staví proti takzvanému tvrdému brexitu.

Dodatky o celní unii či hranici Severního Irska

Dodatky připojené k zákonu horní komorou požadují například setrvání Spojeného království v celní unii s EU, zachování práv pracovníků či zákazníků podle unijních standardů či setrvání v unii v případě, že by odchod měl za následek zavedení přísného režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Největší boj se vede o dodatek, který dává parlamentu pravomoc zablokovat či odložit konečnou dohodu o odchodu země z Evropské unie. Tvrdý střet se čeká také o to, zda datum 29. března 2019, na který je naplánován brexit, bude zapsáno přímo do zákona.

Sněmovna lordů by chtěla přesné datum brexitu vyjmout, aby se odchod z EU mohl odložit v případě, že by se nepodařilo včas dosáhnout dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek