Francouzští poslanci schválili reformu drah SNCF

14.06.2018
Euroskop, čtk

Francouzští poslanci včera většinou hlasů schválili reformu francouzských státních drah SNCF, které jsou silně zadlužené. Senát bude o zákonu hlasovat ve čtvrtek. Očekává se, že tak bude definitivně schválen, informují místní média.

Členové Národního shromáždění včera normu podpořili 452 hlasy, 80 jich bylo proti. Reforma SNCF byla jedním z řady bodů celkové reformy hospodářství, kterou slíbil francouzský prezident Emmanuel Macron. SNCF se má změnit v akciovou společnost, čímž bude mít její vedení větší odpovědnost za podnik.

Od roku 2020 se firma bude postupně vzdávat svého státního monopolu na přepravu cestujících. Reforma také skoncuje se štědrými sociálními a důchodovými příspěvky pro budoucí zaměstnance.

Reformu prosadila Macronova vláda navzdory nesouhlasu odborů, které v posledních třech měsících vedly přerušované stávky. Aby jejich vzdor otupila, vláda slíbila, že stát převezme 35 miliard eur (900 miliard Kč) z celkových zhruba 47 miliard eur dluhů SNCF. Většina francouzské veřejnosti reformu podporuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek