Komise doufá v pokračování dialogu s Polskem o reformě justice

18.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise doufá v pokračování „konstruktivního“ dialogu s Polskem o jeho kontroverzní justiční reformě. Na tiskové konferenci ve Varšavě to dnes řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, aniž dal najevo nějaký pokrok ke sblížení stanovisek komise a polské vlády ohledně reformy soudního systému.

„Měli jsme konstruktivní diskusi o otázkách, které se týkají právního státu,“ uvedl mimo jiné Timmermans podle agentury Reuters po setkání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Sdělil přitom, že dnes získal nové informace o sporné justiční reformě. „Doufám, že můžeme pokračovat v konstruktivní diskusi o řešení stávajícího problému,“ poznamenal v této souvislosti.

V pokračování dialogu s Evropskou komisí doufá i Morawiecki. „Jsou různé síly, které nemají zájem o kompromis. Jsem rád, že místopředseda EK takovýto postoj nereprezentuje,“ prohlásil podle agentury PAP předseda polské vlády na společné tiskové konferenci s Timmermansem.

„Snažíme se dosáhnout dohody, která bude brát ohled na nezbytnost reformy soudního systému,“ dodal Morawiecki před novináři.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek