Britská vláda zveřejní plán pro občany EU v Británii po brexitu

21.06.2018
Euroskop, čtk

Britská vláda dnes zveřejní první podrobnosti týkající se jejího plánu pro občany Evropské unie, kteří budou chtít ve Spojeném království zůstat i po jeho odchodu z evropského bloku. V Británii nyní žije asi 3,4 milionu občanů z jiných unijních zemí.

Publikace záměrů britské vlády bude podle médií prvním skutečným náhledem na registrační proces, ve kterém unijní občané budou moci získat status usedlíka. Očekává se především seznam dokumentů a dokladů, které budou muset unijní občané britským úřadům předložit, aby prokázali, že mají právo v zemi žít.

Na dnes představený záměr vlády je třeba podle nejmenovaných britských činitelů pohlížet jako na hrubý náčrt a téma k hlubším diskuzím s veřejností. Na konečnou podobu představ Londýna bude tedy nutné ještě vyčkat.

Britská premiérka Theresa Mayová nicméně v minulosti opakovaně ujišťovala cizince z unijních zemí, že se o svou budoucnost v Británii obávat nemusejí. „Občané EU, které ve Spojeném království žijí v souladu se zákony, budou moci zůstat,“ prohlásila loni Mayová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek