Ministři se shodli na koordinaci sociálního zabezpečení

22.06.2018
Euroskop, čtk

Ministři práce a sociálních věcí zemí EU se včera po několika hodinách jednání shodli na společném postoji k modernizaci unijních pravidel pro koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Dosažení obecného přístupu umožní diplomatům začít vyjednávat s europarlamentem ve chvíli, kdy bude jasný jeho postoj.

Vyplácení sociálních dávek v EU upravují dvě nařízení, která určují, kdo je za výplatu příslušných dávek odpovědný. Existují už od roku 1959 a průběžně jsou upravována.

Evropská komise v prosinci 2016 navrhla jejich další modernizaci ve snaze usnadnit volný pohyb pracovních sil po EU, ale také státům umožnit lépe se bránit proti zneužívání dávek.

Rovný přístup a jasnější pravidla

Komisařka pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenová na tiskové konferenci uvedla, že dohoda je dobrou zprávu pro 16 milionů občanů EU, kteří žijí a pracují v jiné členské zemi než té své. „Nová pravidla vyjasňují, kde mají platit své příspěvky a kde mohou žádat o sociální příspěvky, pokud to potřebují. Všichni víme, že jasná pravidla v těchto věcech jsou důležitá,“ upozornila komisařka.

Změny se týkají především dávek v nezaměstnanosti, které bude možné do jiné země převádět déle, dávek dlouhodobé péče, přístupu ekonomicky neaktivních občanů k dávkám, koordinace zabezpečení pro takzvané vyslané pracovníky a také přídavků na děti.

„Máme za to, že hraje-li se na rovné zacházení, rovný přístup a rovné podmínky v oblasti směrnice o vysílání zaměstnanců… mělo by se hrát stejnými kartami i v případě koordinace sociálního zabezpečení,“ řekl včera ČTK náměstek české ministryně práce a sociálních věcí Petr Hůrka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek