Ministři kývli na větší spolupráci v boji s podvody u DPH

25.06.2018
Euroskop, čtk

Těsnější administrativní spolupráce a lepší výměna informací má pomoci zemím Evropské unie v boji s podvody na dani z přidané hodnoty (DPH). Na pátečním jednání v Lucembursku se na potřebných opatřeních shodli ministři financí členských zemí. Potvrdili také směrnici, která po letech platnosti provizorních pravidel trvale stanoví, že minimální standardní sazba DPH v Evropské unii má být 15 procent.

Rozhodnutí o zlepšení spolupráce a výměny informací národních daňových úřadů i vyšetřovatelů hospodářské trestné činnosti přivítala Evropská komise (EK), která věc navrhla loni v listopadu.

„Nová pravidla potvrzují odhodlání členských států řešit problém podvodů na DPH společně,“ poznamenal komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Ta majíí posílit spolupráci mezi státy bloku a umožnit jim, aby podvodnou činnost u DPH řešily rychleji a účinněji, a to včetně těch, které se odehrávají na počítačových sítích. Země budou více využívat počítačové systémy, informace o skupinách podílejících se na těch nejzávažnějších případech organizovaného zločinu v této oblasti budou nyní systematicky sdíleny s donucovacími orgány EU.

Zlepšení boje proti daňovým únikům

Nová opatření podle komise „zásadně zlepší schopnost vysledovat osoby dopouštějící se daňového úniku“ a subjekty, které si daňové příjmy přisvojují k vlastnímu užitku.

Nová pravidla začnou platit už nyní, uplatňovat se ale začnou až od začátku roku 2020, především kvůli potřebě ustavit příslušná technologická řešení.

Podvody na DPH představují každoročně pro členské země EU rozpočtové ztráty až 50 miliard eur (skoro 1,3 bilionu Kč), upozornila komise. Na DPH, která je pro unijní země důležitým a stále významnějším zdrojem příjmů, je založen také jeden ze zdrojů unijního rozpočtu.

Směrnice o minimální sazbě DPH

Ministři v pátek také schválili směrnici, která sazbu 15 procent stanovuje jako trvalou minimální standardní sazbu DPH. Ve stejné výši byla na prozatímním právním základě uplatňována už od roku 1993, kdy byla unijní pravidla pro DPH na jednotném trhu poprvé použita.

Prozatímní pravidlo bylo o další dva roky naposledy prodlouženo v květnu 2016 do konce roku 2017. Komise už členským zemím předložila návrhy finální reformy celého unijního systému DPH.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek