Merkelová: NATO je pro Německo mimořádně důležité

28.06.2018
Euroskop, čtk

NATO je pro německou obranu stále mimořádně důležité, i navzdory nynějšímu napětí uvnitř aliance. Ve Spolkovém sněmu to dnes prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Americký prezident Donald Trump v květnu Berlín kritizoval a označil Německo za člena Severoatlantické aliance, který nedostatečně přispívá k fungování organizace.

„Není tajemstvím, že Severoatlantická aliance je v současné době pod tlakem, jsme ale přesvědčeni o tom, že aliance zůstává tím nejdůležitějším pro naši společnou bezpečnost,“ prohlásila Merkelová. Příští summit NATO se uskuteční 11. a 12. července v Bruselu.

Německá kancléřka ve svém projevu rovněž varovala, že je třeba, aby Evropa nepřestala mluvit se Spojenými státy, a vyhnula se tak obchodní válce. Vztahy mezi oběma kontinenty se zhoršily poté, co Donald Trump zavedl cla na dovoz oceli a hliníků. Americký prezident přitom nedávno pohrozil ještě dalším vyostřením sporů. Uvedl totiž, že zvažuje nová cla na dovoz aut do USA.

Angela Merkelová se dnes rovněž vyjádřila i k dění na Ukrajině. Zopakovala, že Berlín je připraven pomoci Rusku s dialogem ohledně ukončení konfliktu na východě Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek