Seehofer se rozhodne o demisi po dnešním jednání s CDU

02.07.2018
Euroskop, čtk

Vyřešení německé vládní krize kolem migrace se prozatím odkládá. Německý ministr vnitra a šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer chce dnes ještě vést jednání s vedením CDU a pak se rozhodne, zda podá demisi. Uvedl to Seehofer, který tak potvrdil dřívější informaci agentury DPA. Spor o migraci se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové ohrožuje německou vládní koalici.

Horst Seehofer včera nabídl svým kolegům z CSU překvapivě rezignaci jak z čela strany, tak i odstoupení z funkce ministra vnitra. Agentura DPA s odvoláním na zdroje uzavřeného jednání CSU v Mnichově uvedla, že nejužší vedení CSU se snažilo Seehofera přesvědčit, aby demise nepodával.

Maratonské jednání, které trvalo přes osm hodin, bylo přerušeno a vedení strany se Seehoferem konzultovalo. Seehofer chce dnes vést krizová jednání se špičkami CDU a poté se rozhodnout, zda odstoupí.

Rovněž CDU v neděli jednala o migrační politice. Mluvčí strany ale dnes časně ráno oznámila přerušení jednání, které má pokračovat dnes v Berlíně v 08:30.

Bez CSU by koalice ztratila parlamentní většinu

Pokud by se CSU rozhodla opustit vládní koalici, přišla by kancléřka Merkelová o parlamentní většinu a uvrhlo by to zemi do hluboké politické krize. Bavorská strana by také mohla jen nahradit Seehofera jiným politikem, který by mohl s kancléřkou Merkelovou z CDU vyjednat kompromis o migrační politice Německa.

Při stranickém jednání Seehofer nastínil podle zdrojů z jednání tři možné scénáře pro řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce Merkelové, nebo se jí postaví a nařídí vracet migranty, kteří požádali o azyl jinde, již na hranicích.

To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se rozpadla. Třetí možností je pak jeho demise, které prý dává přednost.

Spor o navracení migrantů

Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka to odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody.

Seehofer se ještě v sobotu pozdě večer s Merkelovou setkal, podle zdroje agentury Reuters ale v neděli tuto schůzku označil za neplodnou.

Merkelová: S pašeráky je třeba bojovat

„Sdílím názor CSU, že je třeba omezit počet imigrantů, které do Evropy přivádějí pašeráci, a také sdílím názor, že žadatelé o azyl si jednoduše nemohou vybírat, do jaké země chtějí jít,“ uvedla v neděli kancléřka a připomněla, že dosáhla dohody s Řeckem a Španělskem o vracení migrantů. S CSU ji prý rozděluje jen to, jakým způsobem migraci omezit. Merkelovou v neděli v tomto směru vedení CDU jasně podpořilo.

Vedoucí představitelé CSU jsou rozděleni v názoru, jak čelit pravicově populistické Alternativě pro Německo v říjnových zemských volbách, poznamenala v souvislosti s celolu krizí agentura Reuters.

Někteří členové CSU poukazovali také na to, že u voličů v Bavorsku je populárnější Merkelová než Seehofer i bavorský premiér Markus Söder. Podle nich by důrazem na krajní přístup k migraci mohla CSU přijít v Bavorsku o centristické voliče, uvedl Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek