Varšava nehodlá ve sporu s Komisí o nejvyšší soud ustoupit

03.07.2018
Euroskop, čtk

Reakce politiků z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na rozhodnutí Evropské komise zahájit s Polskem řízení kvůli zákonu o nejvyšším soudu svědčí podle listu Gazeta Wyborcza o odhodlání Varšavy v tomto sporu neustoupit. Podle názoru komise sporný zákon podkopává nezávislost soudnictví a Polsko tak porušuje unijní smlouvy. Varšava má měsíc na reakci. Řízení může skončit před soudem EU v Lucemburku. „Výroky politiků PiS naznačují, že nelze počítat s tím, že se vládnoucí strana stáhne z útoku na nejvyšší soud,“ napsal deník.

„Je to tak trochu jako na pískovišti. Lopatkou po hlavě. Hra na kočku a myš,“ okomentoval šéf úřadu vlády Marek Suski spor s předsedkyní nejvyššího soudu Malgorzatou Gersdorfovou, kterou by sporný zákon – podobně jako dalších 26 ze 74 soudců nejvyššího soudu – poslal do penze, přestože podle ústavy její funkční období ještě neskončilo.

PiS má v obou komorách dostatečnou většinu, aby prosadila jakýkoliv zákon, tato většina však nestačí ke změně ústavy. Podle kritiků ale PiS mění ústavu za pomoci obyčejných zákonů. Dotčení soudci se ale nehodlají podřídit.

Spor o působení některých soudců

Pokud se soudci budou nadále tvářit, že Gersdorfová zůstává předsedkyní, půjde podle Suského o „kabaret“ a „cirkus“. „Je to smutné, ale potvrzuje to přesvědčení, že reforma soudů je nezbytná.

Máme-li takové nezodpovědné soudce, pak skutečně je nejlepší poslat je na odpočinek,“ dodal v rozhlasovém rozhovoru.

„Soudci, kteří mají být strážci práva, v jistém smyslu právo zpochybňují a také podněcují společnost k obraně svých zájmů a funkcí,“ prohlásil Suski. Soudci podle něj „neakceptují demokracii“.

Polsko má na reakci 30 dní

Varšava do 30 dnů zareaguje na rozhodnutí Komise o zahájení řízení proti Polsku, uvedl náměstek ministra zahraničí Konrad Szymański. Výhrady EK se podle něj opírají přímo o unijní smlouvu a chartu základních práv. Příští verdikt unijního soudu bude podle něj představovat precedens, neboť „ukáže meze možného vměšování unijního práva do autonomie členských států v záležitostech organizace justice“.

Spor, vstupující „na zcela neznámé území“, budou proto pečlivě sledovat všechny členské státy. Diplomat také odhadl, že po posledním unijním summitu EK shledala, že není s to získat dostatečný počet spojenců ve sporu s Polskem, a proto se rozhodla obrátit se na soudní dvůr.

Opoziční politici naopak soudí, že EK ztratila trpělivost s vládou ve Varšavě. „Je vidět, že kosmetické změny PiS nikoho neošidí, neoklamaly EK,“ řekla TVN 24 Kamila Gasiuková-Pihowiczová ze strany Moderní. „Evropská unie se nenechá oklamat loutkoherectvím premiéra Morawieckého a vlády PiS,“ prohlásil Krzysztof Brejza z Občanské platformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek