Mayová varovala EU ohledně schvalování dohody o brexitu

03.07.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týden varovala unijní vůdce, že britský parlament neschválí dohodu o odchodu Británie z EU, jestliže nebude jasné, jak bude budoucí vztah mezi Evropskou unií a Británií vypadat. Mayová to včera prohlásila v britském parlamentu, uvedla agentura Reuters. Britští poslanci by měli o podmínkách brexitu hlasovat na podzim.

„Varovala jsem vůdce EU, že si nemyslím, že tento parlament na podzim schválí dohodu o odchodu (z Evropské unie), jestliže nebudeme mít jasno o našich budoucích vztazích,“ prohlásila britská premiérka.

Británie má opustit EU na konci března příštího roku, ale do října musí být vyjednána dohoda o jejím odchodu, aby ji parlamenty unijních členských zemí stihly ratifikovat.

Jak nedávno uvedl unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier, jednání mezi Británií a Evropskou komisí o brexitu v některých oblastech pokročila, neshody ale stále přetrvávají například ohledně režimu na hranici mezi Irskem, které je členem Evropské unie, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Vlády v Londýně ani v Dublinu si nepřejí návrat přísných hraničních kontrol.

Mayová: Británie musí opustit celní unii

Britská ministerská předsedkyně již dříve uvedla, že její země musí opustit celní unii s EU, aby mohla uzavírat vlastní obchodní dohody se zahraničím. Podle britských médií je ale vláda v názorech na budoucí celní uspořádání rozdělena.

Někteří ministři se totiž domnívají, že by se Británie měla pokusit o setrvání v celní unii, pokud technologie potřebná pro kontrolu hranic Severního Irska s Irskem nebude do roku 2021 připravena.

Mayová včera zopakovala, že chce, aby budoucí vztahy Británie s EU týkající se cel fungovaly od konce roku 2020. Žádný záložní plán související s hranicí, tedy, že by Severní Irsko zůstalo součástí celní unie a jednotného trhu, by tak nebyl potřeba. „Chtěla bych velmi jasně říci, že děláme vše pro to, abychom zajistili, že do konce prosince 2020 budou naše budoucí celní vztahy vyřešeny a budou fungovat,“ řekla premiérka zákonodárcům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek