Poslanci budou hlasovat o fondu na podporu zbrojního průmyslu

03.07.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes bude hlasovat o zřízení prvního programu Evropské unie na podporu inovací v obranném průmyslu. Fond s rozpočtem 500 milionů eur (13 miliard korun) má v příštích dvou letech pomoci zbrojním firmám financovat vývoj nových a modernizaci stávajících technologií. Cílem fondu je především zvýšit konkurenceschopnost evropského obranného průmyslu.

Pokud Evropský parlament a následně členské státy vznik fondu schválí, první projekty by se mohly dočkat finanční podpory už v roce 2019. Podmínkou ale je, aby na nich spolupracovaly nejméně tři různé firmy z nejméně tří členských států.

Odpoledne budou poslanci debatovat o migrační dohodě, které šéfové států a vlád zemí EU dosáhli nedávno na summitu v Bruselu. V plánu je také diskuse o takzvaném silničním balíčku a s ním souvisejícími pravidly pro vysílání řidičů. Evropský parlament nedávno zamítl kompromis, který měl zajistit, že se na řidiče mezinárodní silniční dopravy nebudou vztahovat obecná pravidla pro vysílání.

Spor se týká minimálních mezd, které jsou například v Česku nižší než na Západě. Jednotný režim odměňování by podle české vlády i dopravců ohrozil konkurenceschopnost českých firem na evropském trhu. O svém postoji k příslušné směrnici budou poslanci hlasovat ve středu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek