Europoslanci budou hlasovat o pravidlech pro řidiče kamionů

04.07.2018
Euroskop, čtk

Evropští poslanci dnes budou hlasovat o tom, zda mají být řidiči kamionů vyňati z obecných unijních pravidel pro vysílání pracovníků, tedy o tom, zda se na ně má nebo nemá vztahovat princip stejného platu za stejnou práci na stejném místě. Téma odměňování řidičů Evropskou unii rozděluje. Západní státy se brání levné pracovní síle ze zemí střední a východní Evropy, ty naopak kritizují údajný západní protekcionismus.

Dopravní výbor Evropského parlamentu v červnu odhlasoval kompromis, který byl přijatelný i pro české dopravce. Stanovil mimo jiné výjimku pro mezinárodní silniční dopravu, která měla být z pravidel pro vysílání pracovníků do zahraničí vyňata. Tuto dohodu ale europoslanci odmítli na červnové plenární schůzi. Poté přišli s množstvím pozměňovacích návrhů.

Dnes budou hlasovat o postoji parlamentu před dalším jednáním s členskými státy a Evropskou komisí. Vysloví se i k dalším souvisejícím tématům, jakým je například doba odpočinku řidičů.

Před poslanci dnes vystoupí polský premiér Mateusz Morawiecki. Bude s nimi debatovat o budoucnosti Evropské unie. Dá se ale očekávat především diskuse o sporném polském zákonu o nejvyšším soudu, kvůli němuž zahájila Evropská komise v pondělí řízení proti Varšavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek