Europarlament se neshodnul na výjimce pro řidiče kamionů

04.07.2018
Jana Lojková, Úřad vlády

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu zamítli jednací pozici EP k navrhované novelizaci předpisů vztahujících se na silniční nákladní dopravu. Tři zprávy měly kromě jiného upravit vysílání a dobu odpočinku řidičů. Agenda se nyní vrací do výboru.

Doporučení Výboru pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) zahájit třístranná jednání mezi EP, Komisí a Radou nebylo potvrzeno hlasováním v plénu 14. června 2018. Postoj byl proto znovu předložen hlasování pléna včetně pozměňovacích návrhů, které jeho výslednou podobu významně modifikovaly.

Členové výboru TRAN přijali na svém zasedání 4. června 2018 tři zprávy k sociální části silničního balíčku, které upravují pravidla pro dobu řízení a dobu odpočinku, podmínky za jakých lze provádět silniční kabotáž a to, za jakých podmínek budou působit řidiči při provádění silničních přeprav v zahraničí.

Výbor TRAN doporučil, aby se na tranzit a mezinárodní dopravu nevztahovala pravidla pro vysílání pracovníků. Argumentem pro udělení výjimky, za kterou bojovali také čeští poslanci EP, byla specifická situace v mezinárodní silniční dopravě, kdy řidič může během jednoho dne projet několika zeměmi EU. Pokud by měla být dodržena rozdílná pravidla ohledně doby řízení, odpočinku nebo odměňování v každé z nich, znamenalo by to nadměrnou administrativní zátěž.

Další pravidla odsouhlasená výborem se týkala změny týkající se tzv. kabotáže. Tu provádí dopravce se sídlem v jednom státě mezi dvěma místy ležícími v jiném státě. Kabotáž by dle výboru TRAN měla být po dobu 7 dní vázána na pravidla pro mezinárodní přepravu. Po tomto limitu by se na řidiče v rámci kabotáže měla vztahovat pravidla o vysílání pracovníků. Řidiči by měli mít možnost trávit i nadále dobu odpočinku ve vozidle, avšak pouze na parkovištích s odpovídajícím vybavením.

Poslanci výboru také podpořili rychlejší zavádění tzv. inteligentních tachografů. Tachografy umístěné v kamionu by měly registrovat hraniční přechody a pomoci tak odhalit případné podvody.

Výše uvedené návrhy se před příštím hlasováním na plénu pravděpodobně výrazně upraví.

Autor: Jana Lojková, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek