Europoslanci odmítli reformu autorského práva

05.07.2018
Klára Votavová, Úřad vlády

Poslanci na čtvrtečním plenárním zasedání odmítli návrh parlamentního mandátu pro vyjednávání o směrnici o autorském právu. Mandát schválil v červnu Výbor pro právní záležitosti na základě zprávy Axela Vosse (EPP) spolu s doporučením pro otevření třístranných jednání. Více než 10 % poslanců EP však zahájení jednání na základě rozhodnutí výboru odmítlo a o mandátu proto muselo hlasovat celé plénum. To mandát ve stávajícím znění odmítlo. Mandát proto bude znovu otevřen pro pozměňovací návrhy a o jeho konečné verzi parlament rozhodne na plenárním zasedání v září.

Zpravodaj Voss nad rozhodnutím hlasovat o směrnici na plénu neskrýval rozhořčení. Podle něj je plenární hlasování výsledkem kampaně velkých technologických platforem proti reformě autorského práva. Jeho názor sdílejí i zástupci vydavatelů novin a obecně představitelé kreativního průmyslu. Oponenti směrnice v čele s poslankyní Julií Redou (GUE/NGL) a Marietje Schaake (ALDE) naopak zpochybnění směrnice plénem slaví. 750 tisíc občanů EU proti směrnici podepsalo petici, italská verze Wikipedie na protest proti ní během dvou dnů plenárního zasedání zastavila provoz.

Směrnice, kterou Komise představila v září 2016, si klade za cíl modernizovat a harmonizovat evropské autorské právo, a přizpůsobit ho tak současné digitální éře. Návrh mimo jiné stanovuje povinné výjimky z autorského práva (vzdělávací účely, kulturní instituce a text and data mining) a posiluje vyjednávací práva umělců vůči kolektivním správcům práv.

Největší kontroverze budí článek 11, který zavádí autorské právo pro vydavatele novin, a článek 13, který požaduje, aby platformy na sdílení obsahu uzavíraly s tvůrci sdíleného obsahu licence a v případě jejich absence přístup k dílu zablokovaly. V případě článku 11 kritici tvrdí, že omezí pluralitu médií na internetu.

U článku 13 panují obavy, že platformy kvůli němu zavedou monitorování obsahu, byť to zakazuje existující směrnice o elektronickém obchodu. Obhájci článků naopak tvrdí, že vydavatelům i dalším tvůrcům kreativního obsahu zajistí vyšší příjmy a lepší vyjednávací pozici s internetovými giganty typu Facebooku a Googlu.

Česká republika obecně návrh směrnice vítá jako krok k dokončení jednotného digitálního trhu. I přes výhrady ke článkům 11 i 13 by uvítala otevření trialogu na základě zprávy schválené výborem JURI a květnového mandátu Rady.

Autor: Klára Votavová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek