Britský ministr pro brexit Davis rezignoval po sporu s Mayovou

09.07.2018
Euroskop, čtk

Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis v noci na dnešek rezignoval. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího kompromisního návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Britská média spekulují, že Davise, jenž patří mezi zastánce jasné odluky od unijních struktur, budou následovat další vysoce postavení členové kabinetu.

Davis dnes ve svém rezignačním dopise napsal, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v „lepším případě ve slabé vyjednávací pozici“ a bude nucen činit další ústupky.

Parlament navíc podle něj nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci. Podle něj je „méně a méně pravděpodobné“, že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Mayová: Davisova odchodu lituji

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle agentury Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje. Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie.

Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Současný návrh je nezbytný pro to, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, uvedla Mayová.

Po Davisovi, který funkci ministra pro brexit zastával od roku 2016 a byl hlavním britským vyjednavačem s unií, ohlásila odchod z ministerstva podle tisku i další klíčová osoba, jeho náměstek Steve Baker. Údajně rezignovala také vysoce postavená úřednice ministerstva Suella Bravermanová.

Možný spor o vládní návrh

Demisi podal Davis krátce poté, co si Mayová v pátek zdánlivě zajistila podporu rozděleného kabinetu pro svůj plán týkající se vztahů Británie a EU po brexitu.

Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je ale vládní návrh příliš měkký. Tento názor zastává i Davis, jenž podle deníku Financial Times o obsahu plánu do poslední chvíle nevěděl.

Premiérka má dnes svůj plán obhajovat v Dolní sněmovně. Čekají ji také jednání s konzervativními poslanci a členy Sněmovny lordů. Návrh počítá s udržením těsnějších obchodních vazeb s EU. Naopak ale potvrzuje odhodlání Londýna skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností unijních soudů a platbami do evropské pokladny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek