Tusk: Zmatky kolem brexitu odchody ministrů nevyřeší

10.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) nebude komentovat oznámenou rezignaci dosavadního hlavního britského vyjednávače pro brexit Davida Davise. Novinářům to včera řekl mluvčí komise Margaritis Schinas. Komise a její vyjednávací tým je podle něj britské straně nadále k dispozici a bude se snažit v rozhovorech dosáhnout dohody.

Zmatek způsobený brexitem je největší v historii vztahů mezi EU a Británií, zdaleka se neblíží řešení ať už s Davisovou účastí, či bez ní, poznamenal odpoledne předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ve chvíli, kdy mluvil před novináři, přišla z Londýna zpráva, že rezignoval i ministr zahraničí Boris Johnson.

Davisův nesouhlas s plánem odchodu

David Davis, dosavadní tvář britské strany rozhovorů o odchodu země z evropského bloku, v neděli pozdě večer s okamžitou platností rezignoval, neboť nesouhlasil s premiérčiným plánem odchodu Británie z EU.

Britská premiérka Mayová v pátek představila návrh na vznik zóny volného obchodu s Evropskou unií pro průmyslové a zemědělské výrobky. V samotné britské vládě se pohled na „tvrdost“ brexitu výrazně liší, což podtrhuje i Davisův odchod.

Novým ministrem pro odchod Spojeného království z Evropské unie se stal Dominic Raab. Podle mluvčího komise Schinase jsou tyto personální změny nepochybně důležité pro britskou stranu, pro ostatních 27 unijních zemí je však podle něj důležitější vyjednávací mandát, který všechny státy nadále podporují.

Sporné otázky a další kolo jednání

Podle diplomatů, kteří jsou s vývojem rozhovorů obeznámeni, ale Davis v posledních měsících příliš jednání jako takových nevedl a s Barnierem nekomunikoval – od března byl například v Bruselu jen jednou. Hlavním kontaktem pro unijní vyjednávací tým se v posledních týdnech stal Oliver Robbins, blízký spolupracovník premiérky Mayové.

Další vyjednávací kolo je naplánováno do Bruselu na příští týden. Summit EU na konci června vyzval k pokroku v rozhovorech o klíčových a stále sporných bodech dohody o rozluce, především o otázce režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Předpokladem je, že tato dohoda, která řeší okolnosti samotného odchodu Británie z EU na konci března příštího roku, musí být dojednána právě na podzim, aby mohla projít příslušnou ratifikací na obou stranách kanálu La Manche.

Hrozba tzv. tvrdého brexitu

Souběžně s tímto textem, který obsahuje i podrobnosti o přechodném období do roku 2020, hodlají obě strany podepsat politickou deklaraci o podobě vzájemných vztahů v budoucnosti.

O té se v zásadě ještě nezačalo jednat a jak včera připomněl Schinas, čeká nyní bruselský tým na podrobnosti k představám Mayové prezentovaným v pátek.

Summit už ale také doporučil členským zemím, firmám i všem ostatním zainteresovaným stranám, aby se v souvislosti s brexitem začaly připravovat na veškeré možnosti. Tedy včetně toho, že se dohody domluvit nepodaří a Británie příští jaro z EU odejde „tvrdým“ brexitem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek