Prezident EIB chce, aby Británie zůstala členem banky

11.07.2018
Euroskop, čtk

Prezident Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer stále vidí možnost, že Británie zůstane i po odchodu z Evropské unie aktivním členem instituce. Pokud by její členství s brexitem skončilo a země by z EIB stáhla svůj kapitál, jak to vyžadují dohody EU, banka by ztratila úvěrovou kapacitu 100 miliard EUR (2,6 bilionu Kč), zatímco Británie by musela vybudovat svou instituci pro financování infrastruktury od základů, píše list Financial Times.

EIB, která byla založena v roce 1958, používá kapitál poskytnutý zeměmi EU k poskytování výhodně úročených úvěrů převážně na velké infrastrukturní projekty. Akcionáři je všech 28 členů unie, k největším patří spolu s Německem, Francií a Itálií právě Británie.

„Máme Británii co nabídnout a Británie má co nabídnout nám,“ prohlásil Hoyer. Hovořil o změnách v hlavních smlouvách EU umožňujících, aby se členství v EIB vztahovalo na stávající i bývalé členy unie.

Banka v současné době půjčuje Británii na infrastrukturní projekty 7,5 až 8,5 miliardy eur ročně. Podle návrhu smlouvy o brexitu má EIB Británii postupně vrátit vložený kapitál ve výši asi tří miliard eur a 35 miliard z titulu půjček, jejichž splatnost postupně vyprší.

Ztráta úvěrové kapacity

Co se týče Británie, Hoyer uvedl, že jakkoli je její pozice excelentní, vybudovat instituci pro financování infrastrukturních projektů vyžaduje čas a zkušenosti a může trvat pět až deset let.

Odchod Británie by nebyl jednoduchý ani pro EIB, protože její úvěrová kapacita klesne o 100 miliard eur. „Pak bude na ostatních členských státech, aby se angažovaly.“ uvedl Hoyer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek