Diplomaté zemí EU odsouhlasili návrh rozpočtu na rok 2019

11.07.2018
Euroskop, čtk

Diplomaté zemí Evropské unie dnes odsouhlasili svou představu podoby unijního rozpočtu na příští rok. Návrh počítá se závazky 164,1 miliardy eur (4,2 bilionu Kč) a platbami 148,2 miliardy eur (3,8 bilionu Kč). Proti letošnímu roku se mají závazky zvýšit o 2,04 procenta a platby o 2,34 procenta. Vyplývá to z dnešního prohlášení Rady Evropské unie.

Podle tiskové zprávy jsou prioritami rozpočtu ekonomický růst, migrace a bezpečnost. V některých případech návrh reviduje čísla navržená Evropskou komisí, která chtěla závazky i platby zvýšit o tři procenta. V rozpočtu má být také dostatečná rezerva pro neočekávané potřeby.

Závazky představují odhodlání financovat budoucí výdaje, tedy například prostředky přislíbené ve smlouvách. Platby vyjadřují očekávání, kolik peněz bude v daném roce skutečně potřeba zaplatit. Na konečné podobě rozpočtu se budou muset shodnout členské země EU a Evropský parlament.

Rada EU by měla formálně přijmout svůj postoj k rozpočtu na počátku září. To bude sloužit jako mandát rakouskému předsednictví k jednání o rozpočtu na rok 2019 s Evropským parlamentem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek