Merkelová: Závazek vůči NATO potvrdily všechny země

12.07.2018
Euroskop, čtk

Všichni účastníci dnešní mimořádné schůzky špiček členských zemí Severoatlantické aliance svolané kvůli nečekanému požadavku USA ohledně zvýšení výdajů na obranu nakonec vyjádřili jasný závazek vůči NATO. V Bruselu to dnes na závěr jednání novinářům řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle agentury Reuters potvrdila, že americký prezident Donald Trump opět nadnesl požadavek, aby členské země více utrácely za obranu.

Trump podle diplomatických informací ČTK a Českého rozhlasu dnes přímo na jednání šéfů států a vlád NATO s prezidenty Ukrajiny a Gruzie nečekaně požadoval, aby alianční země zvýšily své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu už do ledna příštího roku.

Merkelová k tomu řekla, že o tomto požadavku se diskutuje už měsíce. „Dali jsme jasně najevo, že k tomu směrujeme,“ uvedla kancléřka.

Trump opakovaně Německo kritizuje za podle něj nedostatečné výdaje na obranu. Merkelová dnes zdůraznila, že Německo je druhým nejvyšším přispěvatelem aliance co do počtu vojáků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek