Primární rozpočet řecké vlády skončil v pololetí v přebytku

17.07.2018
Euroskop, čtk

Primární rozpočet centrální vlády Řecka vykázal za prvních šest měsíců roku přebytek 617 milionů eur (16 miliard Kč). To je vysoko nad stanoveným cílem, který naopak předpokládal deficit. K výrazně lepším výsledkům přispěly mnohem nižší výdaje, uvedlo včera ministerstvo financí.

Cílem vlády bylo, aby primární rozpočet skončil za pololetí v deficitu 465 milionů eur. To znamená, že výsledek je asi o jednu miliardu eur lepší, než byl cíl vlády.

Primární rozpočet centrální vlády nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv. Liší se tak od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Naznačuje ale, v jakém stavu má země své finance.

Vyšší příjmy, než vláda očekávala

Čisté příjmy z daní činily 20,7 miliardy eur, což bylo o 87 milionů eur více, než čekala vláda. Výdaje dosáhly 24,3 miliardy eur. Proti cíli vlády byly nižší o 800 milionů eur.

V letošním roce vláda očekává, že přebytek primárního rozpočtu dosáhne 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle cílů stanovených záchranným programem by měl činit 3,5 procenta HDP.

Řecko od roku 2010 obdrželo záchranné úvěry v celkovém objemu 260 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Poslední úvěrový program v objemu 86 miliard eur skončí letos v srpnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek