Komise: Připravte se na všechny varianty britského odchodu

19.07.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes vyzvala členské země Evropské unie i soukromé subjekty k intenzivnějším přípravám na všechny možné podoby budoucího odchodu Británie z evropského bloku. Podle komise by se 27 unijních států i všichni ostatní měli připravovat na dva hlavní scénáře. Prvním je uzavření dohody s Londýnem předpokládající přechodné období do konce roku 2020. Druhým je situace, kdy se „rozvodovou“ smlouvu nepodaří ratifikovat včas a Británie se od unie tvrdým způsobem a zcela „odstřihne“ už po 30. březnu příštího roku.

„Není jistota, že bude dosaženo dohody,“ uvedla dnes komise ve svém sdělení. Připomíná dále, že i když se to podaří, nebudou vztahy s Británií stejné jako s dalšími členskými státy a nastane „od základu nová situace“.

Evropská komise sdělení zveřejnila týden poté, co britská vláda představila svůj nástin budoucí podoby vzájemných vztahů po brexitu. Kvůli stostránkovému dokumentu, s nímž nesouhlasil, rezignoval dosavadní britský vyjednavač pro brexit David Davis.

Jeho evropský protějšek Michel Barnier bude v pátek členské země unie na jednání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC) informovat o vývoji rozhovorů. Komise dnes připomněla také závěry červnového summitu EU, které přesně ke stejné věci taky vyzvaly.

Nejistota ohledně ratifikace dohody o brexitu

Británie členskou zemí unie přestane být 30. března příštího roku. Pokud se do té doby podaří definitivně ratifikovat zatím stále úplně nedojednanou dohodu o britském vystoupení z evropského bloku, stane se Británie vůči unii takzvanou třetí zemí a na jejím území okamžitě přestane platit primární i sekundární právo EU.

„Vzhledem k tomu, že stále není jisté, že k příslušnému datu bude již ratifikována dohoda o vystoupení ani co bude obsahovat, provádějí se přípravy s cílem zajistit, aby byly orgány EU, členské státy i soukromé subjekty na vystoupení Spojeného království pokud možno připraveny,“ uvedla dnes komise.

Přípravy na britský konec v EU jsou podle ní „extrémně důležité“, i když se dohoda ratifikuje a unijní právo bude v Británii platit ještě do konce roku 2020.

Riziko tvrdého brexitu

Dnešní text komise připomíná, že plánem stále je definitivní uzavření dohody o „rozvodu“ letos v říjnu, právě proto, aby se na obou stranách kanálu La Manche stihl ratifikační proces. Dohodu by měla doprovodit politická deklarace o tom, jak si obě strany představují budoucnost.

Dokument také vypočítává hlavní důsledky obou předpokládaných scénářů – tedy rozchodu s dohodou a přechodným obdobím i „tvrdého“ brexitu.

Připomíná, že ve druhém případě nebudou mít občané EU v Británii žádné specifické podmínky, EU začne s normálním hraničním režimem se cly na britských hranicích s výraznými dopady na dopravu. Obchodní vztahy se budou řídit jen mezinárodním právem a pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek