Mayová: EU by měla být vstřícná v otázce Severního Irska

23.07.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek Evropskou unii vyzvala, aby ukázala vstřícnost v otázce hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskem po odchodu Británie z evropského bloku. Podle ní je načase, aby Brusel zavrhl „neproveditelné“ plány a reagoval na její návrhy kompromisním řešením, které by zabránilo zavedení přísných hraničních kontrol.

„Nyní je na EU, aby odpověděla (na návrh britské vlády), ne aby se jen vrátila ke své předchozí pozici, která se již ukázala neproveditelná, ale aby svou pozici rozvinula,“ uvedla premiérka Mayová v projevu, který přednesla v Belfastu u příležitosti dvoudenní návštěvy Severního Irska.

Přísný hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskem po brexitu je podle Mayové „téměř nemyslitelný“.

Nesouhlas s návrhem ze strany Unie

Mayová odmítá současný návrh EU, podle kterého by Severní Irsko zůstalo součástí celní unie, zatímco Anglie, Wales a Skotsko by ji opustily.

Vznik jakékoli obchodní bariéry mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království je podle premiérky nepřijatelný pro ni a byl by nepřijatelný i pro jakéhokoli jiného britského premiéra.

Na počátku července Mayová představila návrh, podle kterého by vznikla zóna volného obchodu s EU pro průmyslové a zemědělské výrobky. Hraniční kontroly mezi Irskem a Severním Irskem by tak podle ní nebyly potřeba. Právě na tento návrh požadovala v pátek britská předsedkyně vlády reakci ze strany EU.

Velkopáteční dohoda a obavy z opětovného násilí

Pětisetkilometrová hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou, jež zůstává na rozdíl od Británie členem EU, je jedním z hlavních sporným bodů při jednání Londýna s Bruselem o brexitu.

Od Velkopáteční mírové dohody z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku, je hranice prakticky neviditelná. Panují obavy, že by zavedení hraničních kontrol znovu rozpoutalo i sektářské násilí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek