Britská vláda oznámí další podrobnosti plánu na brexit

24.07.2018
Euroskop, čtk

Britská vláda dnes představí další podrobnosti svého plánu na odchod Spojeného království z Evropské unie. Tento krok naváže na zhruba stostránkový dokument, který Londýn zveřejnil 12. července a ve kterém Británie prezentovala svou vizi budoucích vztahů s evropským blokem.

Náměstek britského ministra pro brexit Martin Callanan včera v parlamentu ohlásil, že vláda dnes zveřejní další informace k brexitovému plánu, především pokud jde o přípravu zákonů potřebných pro zavedení dohody o brexitu do právního systému Spojeného království.

Britská vláda plánuje zachovat úzké vazby s unií, především bezvízové styky či volný pohyb zboží. Naproti tomu pro služby, které jsou jedním z motorů britské ekonomiky, plán předpokládá určitou flexibilitu, což v zásadě povede k omezenému přístupu na unijní trhy.

Dohoda mezi Bruselem a Londýnem o brexitu ale stále není hotová a v pondělí britský ministr zahraničí Jeremy Hunt varoval před možností neřízeného brexitu. Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek