Nezaměstnanosti ve Španělsku klesla na nové desetileté minimum

26.07.2018
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku klesla ve druhém čtvrtletí na 15,3 procenta, což je nová nejnižší hodnota od konce roku 2008. Přispěl k tomu hlavně sektor služeb, který nabíral zaměstnance před hlavní turistickou sezonou. V prvním čtvrtletí nezaměstnanost činila 16,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil španělský statistický úřad (INE).

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stabilně klesá z téměř 27 procent, kam se dostala na počátku roku 2013. Způsobilo to prasknutí bubliny na trhu s bydlením v roce 2008, které zemi uvrhlo na téměř pět let do recese a miliony lidí zůstaly bez práce.

Od roku 2013 španělská ekonomika stabilně roste a nyní patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v eurozóně. Avšak vysoká závislost na dočasných smlouvách v sezonních sektorech, jako zemědělství a cestovní ruch, způsobují, že nezaměstnanost zůstává vysoká.

Španělsko má nyní druhou nejvyšší nezaměstnanost v EU po Řecku.

Pokles díky průmyslu, stavebnictví a službám

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti klesne na 15,8 procenta. V celé eurozóně činila v květnu míra nezaměstnanosti v průměru 8,4 procenta. Španělská vláda očekává, že do konce roku 2021 se podaří míru nezaměstnanosti snížit na 10,7 procenta.

Počet zaměstnaných ve druhém čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o rekordních 469.900 na 19,3 milionu. Počet lidí bez práce naopak klesl o 306.000 na 3,5 milionu, dodal INE.

Ve druhém čtvrtletí se zvýšil počet zaměstnaných v průmyslu, stavebnictví a službách, kde vzniklo nejvíce míst v turistice. Zaměstnanost však klesla v zemědělském sektoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek