Orbán: Nepřeji si Evropskou unii řízenou Francií

30.07.2018
Euroskop, čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán si nepřeje Evropskou unii řízenou Francií. Řekl to v rozhovoru poskytnutém německému deníku Bild. V této souvislosti také označil blížící se volby do Evropského parlamentu za „rozhodující“ moment.

„Ještě nikdy nás nečekaly volby s tak rozhodujícím významem,“ zdůraznil předseda maďarské vlády v souvislosti s volbami, které se v Evropské unii uskuteční příští rok.

„Především Němci by měli být bdělí. Existuje francouzská koncepce, která v podstatě znamená francouzské vedení Evropy zaplacené německými penězi,“ prohlásil Orbán, aniž v této souvislosti konkrétně jmenoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jako autora této koncepce.

Důležitost voleb do Evropského parlamentu

„To je něco, co odmítám. Nepřeji si Evropskou unii pod vedením Francie. (…) Evropané by tomu měli rozumět a je třeba vyčkat na evropské volby, dříve než budou přijata důležitá rozhodnutí,“ jako o rozpočtu nebo o imigraci, uvedl maďarský premiér.

Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že prezident Macron začátkem července řekl, že „skutečná hranice v Evropě“ je vedena mezi „stoupenci pokroku“ a „nacionalisty“ a že jejich konfrontace bude ústředním bodem voleb do Evropského parlamentu v roce 2019.

Viktor Orbán je znám jako jeden z nejrozhodnějších odpůrců imigrace v Evropské unii a Maďarsko pod jeho vedením přijalo řadu tvrdých protiimigračních opatření. Macronovi se na druhé straně nelíbí, že některé státy, mezi něž patří vedle Maďarska i další země visegrádské skupiny včetně Česka, nechtějí vyjádřit unijní solidaritu přebíráním migrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek