Belgie zpoplatní novinářské kontroly na summitech EU

01.08.2018
Euroskop, čtk

Belgické úřady začnou každého půl roku vybírat 50 eur (skoro 1300 Kč) za bezpečnostní prohlídky těch novinářů, kteří pracovně pokrývají summity Evropské unie a v zemi mají pobyt. Nový zákon, který v zemi platí od června, ostře kritizovala asociace mezinárodních novinářů působících v Bruselu.

Summity EU, tedy pravidelná setkání vrcholných představitelů členských zemí bloku, se v belgické metropoli konají každé tři měsíce, někdy bývají svolávána i mimořádná jednání Evropské rady.

Schůzky premiérů a prezidentů 28 zemí obvykle přímo na místě sleduje přes 2000 novinářů.

Náklady na bezpečnostní opatření, která bývají rozsáhlá, přitom platí belgický rozpočet. Nově zavedené poplatky se týkají pouze těch, kteří jsou belgickými občany či v zemi dlouhodobě pobývají. Vybrané peníze by měly podpořit práci belgické federální policie a bezpečnostních služeb.

Komisi se poplatek nelíbí

Podle místní asociace mezinárodního tisku (API-IPA) je věc diskriminační hned ze tří důvodů: týká se právě jen těch novinářů, kteří v Belgii působí dlouhodobě, žurnalisté na volné noze budou muset poplatek platit sami a utrpí tím také malá média.

API-IPA proto vyzvala belgického premiéra Charlese Michela a ministry vnitra a zahraničí, aby zavedení plateb ještě přehodnotili.

Mluvčí Evropské komise Mina Andreevová dnes na věc reagovala poznámkou, že komisi se poplatek nelíbí a že v jejích budovách se nic podobného zavádět nebude. „Myslíme si, že novináři by měli svou práci vykonávat v co nejsnazších podmínkách,“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek