Farmáři zasažení suchy budou moci rychleji získat peníze z EU

02.08.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise ve snaze pomoci farmářům postiženým nynějšími suchy v Evropě oznámila uvolnění pravidel pro čerpání přímých plateb tak, aby zemědělci mohli peníze využívat už dříve. Mění se také podmínky využívání půdy, více ji bude možné využít k pěstování krmiva pro zemědělská zvířata.

„Důsledky trvajícího klimatického vývoje mne znepokojují. Byl jsem v kontaktu s řadou ministrů z postižených zemí, situaci jsme probírali a hodnotili její důsledky,“ uvedl v tiskové zprávě komisař pro zemědělství Phil Hogan.

Farmáři tak už v polovině října budou moci získat 70 procent přímých plateb a 80 procent plateb souvisejících s rozvojem venkova. Nebudou tedy muset na dostatečné finance čekat až do prosince. Možnost využít více půdy k pěstování krmiva má pomoci chovatelům zemědělských zvířat.

Komise dnes také připomněla, že podle pravidel společné zemědělské politiky EU mohou farmáři získat podporu až do výše 80 procent škod způsobených suchy a pomoc vůbec nemusí být komisi oznamována. Komise také společně s členskými státy klimatický vývoj sleduje, včetně využití sítě evropských satelitů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek