Počet zaměstnaných ve Španělsku je na úrovni před krizí

03.08.2018
Euroskop, čtk

Počet zaměstnaných přispívajících do systému sociálního zabezpečení ve Španělsku v červenci proti předchozímu měsíci vzrostl o 0,19 procenta na 19,14 milionu. To je nejvíce od vypuknutí globální finanční krize, která ve Španělsku způsobila pád realitního trhu a uvrhla zemi do recese. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil španělský statistický úřad.

Počet registrovaných nezaměstnaných se pak snížil meziměsíčně o 0,86 procenta na 3,14 milionu, a je nejníže za téměř deset let. Přispěl k tomu hlavně růst poptávky po sezonních zaměstnancích ve službách, nezaměstnanost se však snížila ve všech velkých sektorech, uvedla agentura Reuters.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se dostala na vrchol v prvním čtvrtletí 2013, kdy dosáhla 27 procent. Počet nezaměstnaných se tehdy vyšplhal na rekordních pět milionů.

Od té doby podle údajů ministerstva práce vzniklo 2,9 milionu pracovních míst, což je zhruba 86,5 procenta míst, která zanikla v době krize. Kritici však upozorňují, že tvorba pracovních míst je pomalá a doprovázejí ji nízké mzdy, poznamenala agentura AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek