Británie prý požádá Rusko o vydání dvou mužů v kauze Skripal

07.08.2018
Euroskop, čtk

Británie chce požádat Rusko o vydání dvou mužů podezřelých z útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, z něhož Londýn obviňuje Moskvu. S odvoláním na vládní zdroje to včera napsal list The Guardian. Prokuratura již žádost sepsala a čeká se na její formální podání, upřesnil deník. Rusko jakoukoli účast na atentátu spáchaném jedem novičok popírá. Ruská ambasáda v Londýně podle agentury TASS označila zprávu o žádosti za „neověřený výmysl“.

Britská média již v polovině července uvedla, že policie identifikovala osoby podezřelé z útoku spáchaného v březnu v anglickém Salisbury. Úřady však tehdy odmítly potvrdit informace o tom, že jde o Rusy.

Podle včerejší zprávy britského deníku na případu pracovaly stovky policistů a agentů tajných služeb, kteří podrobně zmapovali pohyb zmíněné dvojice od příjezdu do chvíle, kdy zemi opustili.

Média již dříve spekulovala o tom, že dvojice ruských agentů přiletěla do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustila.

Rusko odpovědnost odmítá

Skripal byl ruským tajným agentem, který ovšem vyzrazoval informace britské zpravodajské službě MI6. Do Británie se dostal v roce 2010 po výměně zadržených agentů. Z březnového útoku se on i jeho dcera zotavili.

Prezident Vladimir Putin ruskou odpovědnost za útoky opakovaně odmítl a incident vyvolal diplomatickou roztržku spojenou s masivním vyhošťováním diplomatů.

„Vůbec nevěříme takovýmto neověřeným výmyslům, které píší média,“ reagovala na zprávu ruská ambasáda v Londýně. Britské ministerstvo vnitra i prokuratura se k informacím deníku odmítly vyjádřit.

Pravděpodovné zamítnutí ze strany Moskvy

Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že případnou žádost Moskva zamítne. Rusko nevydává své občany do jiných zemí. Británie učinila podobnou zkušenost již v souvislosti s vraždou jiného bývalého agenta Alexandra Litviněnka z roku 2006, kdy Moskva odmítla vydat lidi podezírané britskými úřady.

Novičokem, který vyvinul bývalý Sovětský svaz, se v červnu otrávili další dva lidé jen několik kilometrů od domu Skripalových. Zatímco žena v nemocnici zemřela, její partner se zotavil. Později vypověděl, že byl jed v lahvičce, která vypadala jako parfém. Policie událost stále vyšetřuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek