Dánská prokuratura vyšetřuje kvůli praní peněz ústav Danske Bank

07.08.2018
Euroskop, čtk

Dánská prokuratura zahájila trestní vyšetřování největší dánské bankovní společnosti Danske Bank. Ta čelí obvinění, že byla zapletena do praní špinavých peněz přes estonskou pobočku. Oznámil to dnes úřad prokurátora pro závažnou hospodářskou a mezinárodní kriminalitu. Danske Bank slíbila, že bude úřadům při vyšetřování nápomocna.

Ústav Danske Bank kvůli obviněním z podílu na praní špinavých peněz vyšetřuje také estonská prokuratura. Banka již dříve přiznala nedostatky ve svém systému proti praní špinavých peněz v Estonsku. Zahájila rovněž interní vyšetřování této kauzy, výsledky hodlá představit v září.

Agentura Bloomberg začátkem července informovala, že estonská součást Danske Bank mohla být využita k legalizaci minimálně 8,3 miliardy dolarů (184 miliard Kč) pocházejících z trestné činnosti. Údajné nelegální transakce podle agentury spadají do let 2007 až 2015 a jsou spojovány s praním peněz pocházejících z Ruska, Moldavska a z Ázerbájdžánu.

„Praní špinavých peněz působí naší společnosti velkou újmu. Zákon obsahuje značné možnosti postihů pro případ, že finanční firmy nepodnikají dostatečná opatření, která by praní špinavých peněz zabránila,“ upozornila dánská prokuratura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek