Německo plánuje další omezení zahraničních investic

08.08.2018
Euroskop, čtk

Německá vláda se chystá zvýšit své pravomoci nad zahraničními investicemi, zásadně chce snížit minimální hodnotu obchodů, které mohou být předmětem ministerského veta. V rozhovoru pro list Die Welt to uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier.

V současné době může Berlín vetovat obchody, které zahrnují nákup nejméně 25 procent kapitálu německé společnosti subjektem z nečlenské země EU, a to v případě, že ohrožují veřejný řád nebo národní bezpečnost.

Ministři nyní chtějí tuto hranici snížit na 15 procent, aby mohli kontrolovat více akvizic v citlivých hospodářských sektorech. Nový zákon by podle listu mohl vstoupit v platnost ještě v tomto roce.

„Chceme mít možnost bližší kontroly společností v oblasti obrany a zásadně důležité infrastruktury a dalších civilních technologií, které jsou pro bezpečnost důležité,“ řekl Altmaier.

Růst čínských investic

Německo se stále více snaží zastavit čínské investice, zejména do zmíněných oblastí. Obává se, že některé z jeho nejmodernějších technologií končí v čínských rukou.

Minulý měsíc Berlín zabránil vstupu čínského státního koncernu do německého provozovatele přenosové soustavy 50Herz. Dvacetiprocentní podíl v něm převezme namísto čínského SGCC německá státní banka KfW. Minulý týden čínská firma Yantai Taihai stáhla nabídku malému německému strojírenskému podniku Leifeld Metal Spinning, který se specializuje na letectví a jaderný sektor, poté, co se o obchod začala zajímat německá vláda.

Protekcionistická nálada se v Německu začala rozmáhat po akvizici výrobce průmyslových robotů Kuka čínskou společností Midea v roce 2016. Obavy vzrůstají zejména po oznámení desetiletého plánu Made in China, který má Čínu do roku 2025 proměnit z levného zpracovatele na technologicky vyspělou zemi.

Ochrana strategických sektorů

Za zhruba rok je to už podruhé, co Berlín zpřísňuje zákon o zahraničních investicích. Loni byl rozšířen tak, aby pokrýval všechny firmy z oblasti zásadně důležité infrastruktury, jako jsou energetické a vodovodní sítě, elektronické platební systémy, nemocnice a doprava. Vláda současně získala více času na prověřování případů, ze dvou na čtyři měsíce.

Nová verze zákona se bude vztahovat na společnosti, které se zabývají mimo jiné odposlechem v telekomunikacích, cloudovými službami, kontrolními systémy pro elektrárny a energetickými sítěmi, dodávkami pitné vody a čištěním odpadních vod a platebními transakcemi.

„Samozřejmě chceme, aby zahraniční firmy v Německu i nadále investovaly,“ řekl Altmaier. „Máme však také povinnost chránit zájmy bezpečnosti a veřejného pořádku,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek