Polský prezident nejspíš zablokuje novelu zákona o volbách do EP

09.08.2018
Euroskop, čtk

Polský prezident Andrzej Duda nejspíš nepodepíše novelu zákona, který se týká voleb do Evropského parlamentu. Duda listu Dziennik Gazeta Prawna řekl, že se „kloní k zablokování normy“, napsala polská agentura PAP. Novela zvyšuje dosud platnou pětiprocentní hranici pro vstup stran do Evropského parlamentu (EP).

„Mám velké pochybnosti, zda by toto mělo být součástí polského právního systému. Nevidím potřebu pro tak zásadní omezení vstupu do Evropského parlamentu,“ řekl prezident v rozhovoru, jehož části deník včera zveřejnil. Novelu schválil polský Senát na konci července.

Duda v interview rovněž uvedl, že „všichni se shodneme“, že podle tohoto pozměňovacího návrhu se hranice pro vstup do Evropského parlamentu zvýší na 11 až 12 procent.

„To v praxi vyloučí menší strany… myslím, že pětiprocentní hranice je rozumné řešení,“ dodal polský prezident. Toho k vetování novely vyzvalo minulý týden již několik politických uskupení.

Trvající spor o soudní reformu

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) čelí v posledních měsících kritice Bruselu i opozice již za předchozí schválené zákony, mimo jiné za soudní reformu, hrozící podle oponentů tím, že vláda získá kontrolu nad soudy.

PiS tvrdí, že účelem je zefektivnit práci soudů, aby se lidé mohli dovolat spravedlnosti, a zbavit justici soudců z komunistické éry. Přízeň voličů si ale strana získává především sociální politikou, například štědrými přídavky na děti. PiS má většinu v obou komorách parlamentu.

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila i několik dalších samostatných řízení. Varšava riskuje, že přijde o miliardy eur z unijních fondů, pokud se ukáže, že podkopává právní stát, poznamenala už dříve agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek