Estonský premiér mluvil se šéfem NATO o incidentu s raketou

09.08.2018
Euroskop, čtk

Estonský premiér Juri Ratas se telefonicky spojil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, aby s ním „posoudil“ incident, při kterém španělský stíhací letoun omylem vypustil raketu s bojovou hlavicí na jihovýchodě Estonska. Oznámil to včera tallinnský zpravodajský server Err. Ratas šéfa NATO vyzval, aby aliance k případu přistoupila s veškerou vážností.

Raketu vzduch-vzduch vypálil španělský letoun v úterý při přeletu města Otepää, naposledy byla raketa spatřena asi 40 kilometrů od města Tartu. Podle včerejší informace generálního štábu estonské armády nebyly zbytky rakety dosud nalezeny, i když pravděpodobné místo dopadu vojáci znají. Střela prý explodovala v neobydlené oblasti přírodní rezervace.

Madrid nad incidentem vyjádřil lítost, místo španělských dočasně hlídkují v estonském vzdušném prostoru letouny portugalské, napsal list Postimees. Incident vyšetřují orgány NATO a estonská vojenská policie, příčinou je údajně lidská chyba.

Ratas Stoltenbergovi řekl, že případ „pochopitelně znepokojuje estonské veřejné mínění“. Estonské úřady se podle premiéra spolu s aliancí budou snažit o prošetření všech detailů události, která „chvála bohu nevedla k žádným obětem“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek