Česká diplomacie vyjednala v Sýrii propuštění dvou Evropanů

09.08.2018
Euroskop, čtk

Česko vyjednalo v Sýrii propuštění dvou uvězněných pracovníků německé humanitární organizace, oznámilo dnes ministerstvo zahraničí. Pro propuštěné muže vyrazil dnes brzy ráno speciál, který je přepraví do Prahy. Na palubě letadla byl ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

„Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat se syrskou stranou propuštění obou mužů, a že jsou v pořádku. České velvyslanectví v Damašku již poněkolikáté v posledních letech prokázalo svou důležitou roli, kterou hraje ve prospěch zemí EU, ale i dalších států,“ uvedl Hamáček.

Dnes v podvečer by měl letoun přistát v Praze. „Po příletu na Letiště Václava Havla v Praze budou oba propuštění předáni zástupcům velvyslanectví svých zemí,“ informovalo MZV. Diplomacie oznámila, že s ohledem na zákon o utajovaných informacích a kvůli bezpečí obou pracovníků nebude k případu sdělovat další podrobnosti.

Podle server Aktuálně.cz byli muži ve vězení několik měsíců. Dvojice byla zadržena kvůli nelegálnímu překročení syrské hranice. Jednání o propuštění, která vedla česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, trvala několik týdnů.

Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která v Damašku drží diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni. Ostatní státy své velvyslance v průběhu války stáhly. Podle kritiků ČR tím, že zanechává v místě velvyslankyni, legitimizuje režim prezidenta Bašára Asada, kterému jsou přisuzovány válečné zločiny.

ČR zdůraznila potřebu nevojenského řešení a nutnost stabilizace Sýrie

V Damašku se šéf české diplomacie krátce setkal se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Podle Černínského paláce Hamáček ocenil humanitární gesto syrské strany. Ministr také důrazně odsoudil použití chemických zbraní v Sýrii s tím, že musí být vyvozena odpovědnost pachatelů těchto útoků.

Podle syrských médií spolu oba ministři jednali o bilaterálních vztazích a rovněž o posledních vývoji v Sýrii a celém regionu. Předmětem jednání bylo i úsilí Damašku o politické řešení krize v zemi a pokračování boje s terorismem.

O cestě Hamáčka byla informována šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Hamáček při jednání s Mualimem zdůraznil společné postoje Evropské unie k řešení války v Sýrii. EU požaduje nevojenské řešení konfliktu, potrestání válečných zločinů a postupnou stabilizaci Sýrie při posilování demokratických principů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek