Většina Britů by teď podle ankety podpořila setrvání v EU

10.08.2018
Euroskop, čtk

Kdyby se referendum o Evropské unii konalo nyní, 53 procent Britů by podpořilo setrvání země v evropském bloku a 47 procent by bylo proti. Podle britského tisku to vyplývá z velkého průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov pro organizaci People’s Vote, která bojuje za referendum o konečné brexitové dohodě.

Anketa rovněž ukázala, že plebiscit o dohodě, která bude výsledkem jednání mezi Londýnem a Bruselem, si přeje 45 procent Britů, zatímco proti je 34 procent. Pokud rozhovory selžou, má polovina Britů za to, že konečné rozhodnutí o tom, zda Spojené království v EU zůstane, nebo ne, musí být opět předmětem referenda. Čtvrtina z 10.000 respondentů se domnívá, že by o tom měl rozhodnout parlament.

Podle odpůrců brexitu sondáž ukázala, že britské veřejné mínění se mění. „Vzkaz voličů vyplývající z průzkumu je jasný: pokud vláda a parlament brexit nevyřeší, měly by se obrátit na lidi,“ řekl londýnskému deníku Evening Standard bývalý šéf YouGov Peter Kellner. Výsledky ankety jsou podle něj z politického hlediska významné.

V prvním referendu Britové 23. června 2016 hlasovali o tom, zda v Evropské unii zůstat, či zda z ní odejít. Pro odchod se vyslovilo 51,9 procenta hlasujících, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek