Trump telefonoval s Macronem, hovořili o Íránu a Blízkém východě

13.08.2018
Euroskop, čtk

Americký prezident Donald Trump v pátek hovořil po telefonu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Dva státníci podle Bílého domu probrali „širokou paletu obchodních a bezpečnostních otázek“, konkrétně pak situaci v Íránu a dalších zemích Blízkého východu. Prohlášení Elysejského paláce obchod jako téma telefonátu nezmiňuje.

„Měl jsem velmi dobrý hovor s Emmanuelem Macronem, prezidentem Francie. Probrali jsme různá témata, zejména bezpečnost a obchod,“ napsal na twitter Trump, který je na dovolené ve svém golfovém klubu ve státě New Jersey. Bílý dům poté jeho slova rozvedl v prohlášení.

Elysejský palác reagoval vlastním stručným komuniké, podle něhož lídři obou zemí mluvili o Sýrii, Íránu a izraelsko-palestinském konfliktu. Prohlášení mezi tématy rozhovoru neuvádělo obchod, napsala agentura Reuters.

Spor o americká cla a jadernou dohodu

Obchod je v současné době zdrojem třenic mezi Spojenými státy a Evropskou unií, a to v důsledku Trumpova rozhodnutí uvalit cla na dovoz hliníku a oceli z Francie a dalších zemí. EU reagovala zavedením cel na vybrané americké zboží. Trump také hrozil zavedením cel na automobily dovážené z EU, ale po červencovém setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem tento krok odložil.

Mezi Macronem a Trumpem panuje napětí kvůli odstoupení Washingtonu od jaderné dohody s Íránem a obnovení hospodářských sankcí vůči islámské republice.

Ostatní strany dohody včetně Francie chtějí principy sjednané v roce 2015 respektovat i nadále a EU vyzývá evropské firmy, aby se americkým sankcím nepodřizovaly. Reuters ale uvádí, že francouzská ropná společnost Total i automobilky PSA a Renault v reakci na krok USA pozastavily plány investic v Íránu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek