Prezident Erdogan hovořil s Merkelovou, navštíví Německo

16.08.2018
Euroskop, čtk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Státníci probrali možnosti posílení bilaterálních vztahů i situaci v Sýrii. Informovaly o tom zdroje z kanceláře turecké hlavy státu. Erdogan má podle mluvčího německé vlády v září navštívit Německo.

Erdogan a Merkelová se navzájem ujistili o odhodlání posilovat dvoustranné vztahy. Hovořili také o jejich chystané schůzce, která by se měla uskutečnit na konci září v Berlíně.

Merkelová tureckému prezidentovi řekla, že je v zájmu Německa, aby turecká ekonomika byla silná. Turecké hospodářství přitom zažívá mohutnou recesi a turecká lira před několika dny rekordně oslabila.

Erdogan v září navštíví Německo

Turecké zdroje podle agentury AP rovněž uvedly, že se mají setkat ministři financí obou zemí. Datum schůzky ale neupřesnily. Mluvčí německé vlády podle agentury Reuters potvrdil, že se setkají ministři financí a hospodářství obou zemí a připraví zářijovou Erdoganovu státní návštěvu Německa. Ani německý mluvčí v prohlášení neuvedl, kde a kdy přesně se mají ministři sejít.

Turecko-německé vztahy v poslední době utrpěly vážné šrámy. Po předloňském pokusu o převrat turecké úřady zadržely i několik německých občanů. Německo tvrdí, že v zemi jsou političtí vězni.

Německé úřady rovněž opakovaně neumožnily tureckým politikům vést politické kampaně před příslušníky několikamilionové turecké menšiny v Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek