Itálie kvůli pádu mostu zpochybňuje rozpočtové limity EU

16.08.2018
Euroskop, čtk

Italská vláda prezentuje úterní pád dálničního mostu u Janova jako varování pro Brusel, že by měl zemi poskytnout větší rozpočtovou volnost k modernizaci stárnoucí infrastruktury. Zpochybnění limitů EU pro italský rozpočtový deficit nicméně znepokojuje držitele dluhopisů italské vlády, což by mohlo naopak zvýšit finanční tlak na Itálii. Uvedla to agentura Reuters.

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini krátce po tragédii prohlásil, že Brusel musí Římu umožnit, aby do svého příštího rozpočtu zahrnul veškeré finanční prostředky, které jsou zapotřebí k zajištění bezpečnosti italské infrastruktury.

Profesor ekonomie Gustavo Piga z římské univerzity Tor Vergata nicméně upozorňuje, že Řím bez ohledu na pravidla EU nedával vždy najevo, že infrastruktura se nachází v čele jeho agendy. „Itálie naléhavě potřebuje vyšší a kvalitnější veřejné investice, ty však v posledních letech nebyly pro politiky prioritou,“ uvedl.

Investiční a údržbářské výdaje na italskou dopravní infrastrukturu se podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezi lety 2008 a 2015 propadly o 58 procent.

Investice do infrastruktury

Loňská analýza italské centrální banky přitom ukázala, že Itálie měla možnost do infrastruktury investovat více peněz. Zatímco celkové veřejné investice mezi lety 2007 a 2015 po očištění o inflaci klesly o 35 procent, výdaje na mzdy zaměstnanců veřejného sektoru, důchody a další každodenní záležitosti o sedm procent vzrostly.

Evropská komise ve středu uvedla, že již určitou dobu italskou vládní koalici nabádá k tomu, aby kladla na investice do infrastruktury větší důraz.

Upozornila, že v dubnu v rámci pravidel EU o státní pomoci schválila investiční plán pro italské dálnice v hodnotě 8,5 miliardy eur (zhruba 218 miliard Kč) zahrnující i region Janova. Dodala, že Itálie by v letech 2014 až 2020 měla z evropských fondů obdržet na investice do infrastruktury 2,5 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek