Slovinský parlament bude hlasovat o novém premiérovi

17.08.2018
Euroskop, čtk

Slovinský parlament bude dnes konečně hlasovat o novém předsedovi vlády. Jediným navrženým kandidátem je Marjan Šarec, jehož strana skončila v červnových parlamentních volbách druhá. Zvolení Šarece je předem zřejmé, protože tento do loňska málo známý politik si při koaličním vyjednávání zajistil v parlamentu podporu 52 z celkem 90 poslanců.

Volby, které se konaly 3. června, vyhrála Slovinská demokratická strana (SDS), jež sázela na protiimigrační témata. Její šéf, bývalý premiér Janez Janša ale nedokázal vytvořit dostatečně silnou koalici kvůli odporu většiny stran, které se do zákonodárného sboru dostaly.

Na druhé straně uspěla Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ), která ve volbách skončila druhá a do koalice získala další čtyři strany. Společně mají sice jen 43 mandátů, ale pro podporu svého menšinového kabinetu získaly na základě předběžné dohody Levici, která má v parlamentu devět křesel.

Čtyřicetiletý Šarec je ve vrcholné politice relativním nováčkem. Do loňských prezidentských voleb působil jen na lokální úrovni jako starosta města Kamniku. Právě při prezidentských volbách v říjnu překvapil, když nečekaně postoupil do druhého kola s tehdejším šéfem státu Borutem Pahorem, jehož vítězství se čekalo hned v prvním kole. V kole druhém, které se konalo v listopadu, pak Pahor přece jen vyhrál.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek