Stoiber „znechutil“ východní Němce

12.08.2005
Vlnu nevole mezi východoněmeckými voliči i politiky vyvolal bavorský premiér Stoiber. Opakovaně sdělil, že „východ už nesmí podruhé rozhodnout o výsledku parlamentních voleb“.

Vlnu nevole a silné kritiky mezi východoněmeckými voliči i politiky vyvolal bavorský premiér Edmund Stoiber. Opakovaně během týdne řekl, že „východ už nesmí podruhé rozhodnout o výsledku parlamentních voleb“. Dodal přitom, že „bohužel ne všude jsou tak chytří obyvatelé jako v Bavorsku“.

Stoiber tak narážel na vlastní těsnou prohru ve volbách v roce 2002, kdy o špatném výsledku CSU/CDU rozhodli právě voliči na východě Německa. Jejich podporu si tehdy lépe dokázal získat sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který se profiloval především tématem války v Iráku. Ten výroky svého oponenta označil za „ideologické omezení“.
Kritiky se ale Stoiber dočkal také z vlastních řad.

Šéf braniborské CDU v Bundestagu Michael Stübgen Stoibera označil za „pomocníka“ levicových stran, který ohrožuje šance unie. Východoněmecký politik za CDU Lothar de Maiziere pak výroky bavorského premiéra označil za „hloupost“. Jiní unijní premiéři východoněmeckých zemí se k případu vyjadřovat nechtěli, komentář nepodala ani šéfka CDU a kandidátka na post kancléřky Angela Merkelová.

Ostře se k výrokům postavila i liberální FDP, která je možným budoucím koaličním partnerem CSU/CDU. „Stoiber se svými výroky diskvalifikoval jako budoucí ministr,“ řekla Cornelia Pieperová, místopředsedkyně strany.
Takové přehmaty si přitom unie na východě Německa dovolit nemůže. Již minulý týden vyvolal rozhořčení braniborský ministr vnitra Jörg Schönbohm (CDU), který v souvislosti s vraždou devíti nemluvňat hovořil o „ztrátě hodnot na východě“.

Pokles podpory CDU/CSU mezi voliči dokládají také nejnovější průzkumy veřejného mínění. Pokud by se nyní konaly volby, získala by podle průzkumu zveřejněného televizní stanicí N24 CSU/CDU hlas zhruba 27 procent obyvatel východního Německa, což je pokles o tři procentní body. Nejsilnější stranou by na východě byla i nadále levicová formace Linkspartei, která má podporu 31 procent .

Z pohledu celoněmeckého by CDU/CSU volilo již 41 procent lidí, což je oproti minulému týdnu pokles o dva procentní body. SPD by získala 28 procent hlasů, Levicová strana 12 procent, Zelení a liberální FDP pak každá procent 8. (bb)

Sdílet tento příspěvek