Coveney: Výroky o brexitu bez dohody jsou hlavně taktické

29.08.2018
Euroskop, čtk

Pravděpodobnost, že Británie opustí Evropskou unii bez uzavření dohody o podmínkách rozluky, je podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho velmi malá. Výroky o schopnosti vypořádat se s tímto scénářem označil ministr v rozhovoru s agenturou Reuters spíše za vyjednávací manévr než popis reality. Coveney hovořil také o problému EU s migranty. Uvedl, že země, které je odmítají přijímat, by měly být nuceny k „významným finančním příspěvkům“ na podporu společného úsilí.

„Myslím, že šance na brexit bez dohody jsou velmi malé. Myslím, že výroky o schopnosti přežít nebo zvládnout brexit bez dohody jsou z větší části vyjednávací pozicí než realitou,“ řekl Coveney, podle něhož by selhání vyjednávání v Bruselu nikomu neprospělo. „Je odpovědností nás všech, abychom zajistili, že se to nestane,“ dodal šéf irské diplomacie.

Jak Londýn, tak Brusel opakovaně uvádějí, že si nepřejí, aby Británie z EU vystoupila bez ujednání podmínek. Britská premiérka Theresa Mayová zároveň trvá na tom, že žádná dohoda by byla lepší než špatná dohoda.

Minulý týden britská vláda představila první přibližně třetinu dokumentů, které mají zemi na smluvně neošetřený brexit připravit. Mayová včera prohlásila, že takové vyústění by nebylo žádný konec světa.

Přípravy na možný brexit bez dohody

Jen sedm měsíců před plánovaným odchodem Británie z EU se přípravy na možný neúspěch vyjednávání stupňují na obou stranách. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier tento měsíc uvedl, že dohody je potřeba dosáhnout „ne o moc později“ než na začátku listopadu. Podle Coveneyho lze rozhovory dotáhnout do konce „výrazně před koncem roku“.

Irský ministr zahraničí se v rozhovoru s Reuters vyjádřil také k migraci, přičemž vyzval k „akci a praktickým opatřením“.

„Státy, které jsou ochotny přijmout migranty a uprchlíky ve snaze ulehčit zemím na pobřeží Středozemního moře, by k takovému jednání měly být motivovány. A země, které odmítají migranty přijímat, by podle mě měly být nuceny činit významné finanční příspěvky na podporu strategie EU,“ řekl Coveney.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek