Budapešť si kvůli kritice Orbána předvolala švédského velvyslance

31.08.2018
Euroskop, čtk

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si včera předvolal švédského velvyslance, aby se ohradil proti kritickým vyjádřením švédských ministryň na adresu Maďarska. Oznámilo to včera maďarské ministerstvo zahraničí. Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová na twitteru napsala, že maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini vytvořili spojenectví proti demokratům. Podle maďarského ministerstva je to „lež“.

Orbán v úterý v Miláně italského ministra vnitra v jeho tvrdém postoji vůči migrantům důrazně podpořil a vyzval ho, aby od něj neustupoval. Podle předsedy maďarské vlády, který je v této věci také známý jako zastánce tvrdé linie, na tom závisí evropská bezpečnost.

Migrační politiku maďarské vlády kritizovala rovněž švédská ministryně pro migraci Heléne Fritzonová. Maďarsko by podle ní mělo sdílet evropskou migrační politiku, kterou Budapešť převážně odmítá.

Fritzonová připomněla, jak Švédové nadšeně přijímali maďarské uprchlíky po potlačení budapešťského povstání v roce 1956 sovětskými vojsky.

Szijjártó: Bojujeme proti nelegální migraci

„Švédská vláda, nakloněná migraci, spustila nový útok proti Maďarsku,“ tvrdí Szijjártó. Orbán a Salvini podle něj dali v Miláně jasně najevo, že „bojují proti nelegální migraci“.

Maďarský ministr také protestoval proti tomu, že švédská ministryně „dělá rovnítko mezi maďarskými uprchlíky z roku 1956 a ilegálními migranty“.

Zatímco maďarští uprchlíci v Rakousku dodržovali místní zákony a mezinárodní právo a čekali, která země je přijme, „nelegální migranti putují přes řadu bezpečných zemí, porušují zákony a ohrožují naši bezpečnost“, citovala šéfa maďarské diplomacie maďarská tisková agentura MTI.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek