Německá SPD zahájila svůj předvolební boj

15.08.2005
Ostrými útoky na opozici a varováním amerického prezidenta Bushe zahájili předvolební boj sociálně demokratické strany SPD kancléř Gerhard Schröder a její předseda Franz Müntefering.

Ostrými útoky na opozici a varováním amerického prezidenta George W. Bushe zahájili v sobotu předvolební boj sociálně demokratické strany SPD kancléř Gerhard Schröder a její předseda Franz Müntefering. Na šéfovi CSU a bavorském premiérovi Edmundu Stoiberovi oba kritizovali jeho sporné výroky o východních Němcích, předsedkyni CDU a kandidátce na kancléře, Angele Merkelové pak Schröder vyčetl, že v této situaci nedokázala projevit „politické vůdcovství“.

Stoiber minulý týden jak u opozice, tak ve vlastní straně vyvolal velké rozhořčení svou kritikou východních Němců za to, že podporují levicovou stranu Linkspartei a její špičkové kandidáty Oskara Lafontaina a Gregora Gysiho. Navíc řekl, že nehodlá akceptovat, aby východní část země opět rozhodla o tom, kdo bude kancléřem. Frustrovaní lidé podle něj nesmějí určovat budoucnost Německa. Právě kvůli nízké podpoře voličů z bývalého východního Německa se Stoiber ve volbách před třemi lety nestal kancléřem.

Podle šéfa SPD Münteferinga proto CDU/CSU spolu se svým koaličním partnerem, liberální FDP, bude i nadále ztrácet podporu voličů. „Za pět týdnů se dočteme, že SPD je i nadále nejsilnější stranou a že Schröder zůstává kancléřem,“ dodal.
Sám Schröder ve svém třicetiminutovém projevu opět vyzdvihl, že jeho strana zůstane u své reformní agendy. „Jen ten, kdo je ochoten reformy provést a kdo je provádí, může zachovat sociální stát, který jsme posledních 40 let budovali,“ dodal.
Podobně jako v předvolebním boji v roce 2002 se navíc opětovně distancoval od amerického prezidenta Bushe a kritizoval jeho postoj k vojenským akcím na Blízkém východě. Kancléř Spojené státy vyzval, aby ve sporu o jaderný program Íránu nehrozily vojenskými akcemi. „Vezměte tuto možnost ze stolu,“ řekl.

Evropany a USA vyzval k tomu, aby vytvořili společnou vyjednávací pozici vůči Íránu. „Možnost vojenské akce považuji za velmi nebezpečnou,“ řekl deníku Bild am Sonntag. „Proto mohu jistě vyloučit, že by se na něčem takovém spolková vláda pod mým vedením podílela,“ dodal.
Především za tyto výroky sklidil kancléř, který předvolební boj za přítomnosti své ženy a četných politiků SPD zahájil ve svém rodném Hannoveru, velký aplaus. Kritikou USA se Schröder profiloval před volbami před třemi lety, kdy se stavěl proti válce v Iráku.

To ale CDU/CSU odmítá. Podle experta CDU na zahraniční politiku Friedbertta Pflügera není správné, že se kancléř snaží konflikt s Íránem využít pro předvolební boj. „Schröder by se neměl snažit toto téma zneužívat,“ řekl.
Přestože se SPD podařilo v posledních týdnech opět získat podporu voličů, náskok opozice je stále ještě velký. Podle většiny průzkumů by se jí podařilo za podpory koaličního partnera FDP získat v parlamentu většinu. Pokud by se nyní konaly volby, získala by SPD 28 procent hlasů, CDU/CSU 41 procent. Koaliční partneři obou stran, Zelení a FDP, mají stejně – po osmi procentech.

Sdílet tento příspěvek