Proti Mayové brexitovému plánu se staví 80 poslanců

10.09.2018
Euroskop, čtk

Nejméně osmdesát poslanců Konzervativní strany britské premiérky Theresy Mayové je připraveno hlasovat proti jejímu plánu na odchod Spojeného království z Evropské unie. V rozhovoru poskytnutém agentuře PA to dnes řekl bývalý první náměstek ministra pro brexit Steve Baker, který právě kvůli plánu svou funkci v červenci opustil. Do brexitu dnes zbývá 200 dní. Jakou bude mít podobu, ale stále není jasné. Podle hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera lze dohodu o odchodu Británie „realisticky“ očekávat za šest až osm týdnů.

Vládní plán pojmenovaný podle venkovského sídla britských premiérů Chequers, na kterém byl dojednán, představila premiérka počátkem července. Následovala rezignace ministra pro brexit Davida Davise, ministra zahraničí Borise Johnsona a právě i Davisova prvního náměstka Bakera.

Pokud bude chtít premiérka Mayová prosadit svůj plán v parlamentu i díky hlasům opozičních labouristů, hrozí podle Bakera, že Konzervativní strana „utrpí katastrofický rozkol, kterému se nám dosud podařilo vyhnout“. Proti Mayové by se podle něj mohlo kvůli plánu z Chequers obrátit 80 i více konzervativních zákonodárců. Odhady jiných konzervativců ale hovoří o mnohem menším počtu potenciálních rebelů, upozornila agentura Reuters.

200 dní do plánovaného brexitu a plán z Chequers

Bakerova kritika se na plán snesla přesně dvě stě dní před plánovaným odchodem Británie z EU a den poté, co bývalý ministr zahraničí Johnson označil plán za „sebevražednou vestu“ oblečenou na britské ústavě.

Mluvčí premiérky tuto kritiku nechtěl komentovat, aby prý Johnsonovým výrokům neposkytoval „další kyslík“. Také odmítl slova Bakera o 80 poslancích nespokojených s premiérčiným plánem pro brexit. „Chequers je jediný plán na stole, který prosadí vůli britského lidu a zároveň zabrání klasické hranici v Severním Irsku,“ citoval mluvčího deník The Guardian.

Baker zdůraznil, že si nepřeje změnu na premiérském postu, naznačil ale, že sjezd Konzervativní strany, který se uskuteční od 30. září do 3. října, bude pro Mayovou velmi těžký. V důsledku útoků exministra Johnsona se však rychle šíří zvěsti o jeho úmyslu premiérku v čele konzervativců vystřídat.

Jak bude brexit ve skutečnosti vypadat, je velmi nejasné

Británie by měla EU unii opustit 29. března příštího roku, jak bude brexit ve skutečnosti vypadat, je ale velmi nejasné. Rozvodovou dohodu Londýn s Bruselem zatím nevyjednal. Obě strany doufají, že by se tak mohlo stát do summitu hlav států a vlád EU 18. října.

Unijní vyjednavač Michel Barnier dnes na setkání ve Slovinsku uvedl, že je realistické očekávat uzavření dohody za šest až osm týdnů. To by znamenalo, že se vyjednávání protáhnou až za termín summitu, kde se podle plánů měl dokument schvalovat. Svolat by se tak musel summit mimořádný. Podle listu The Guardian je možným datem 13. listopad a lídři EU k tomuto kroku přistoupí příští týden na neformálním setkání v Rakousku. Deník napsal, že Barnier by zde měl obdržet nové instrukce ohledně vyjednávání s cílem zvýšit pravděpodobnost dosažení shody s Londýnem.

Jakoukoli dohodu s EU musí ještě potvrdit britský parlament, který nebude od 20. prosince do 7. ledna zasedat. Pokud by dohodu v lednu odmítnul, opustila by Británie EU zřejmě bez dohody. Na tento scénář už se připravuje jak Británie, tak zbytek unie.

Nové referendum?

Podle nedávného průzkumu institut NatCen, o kterém informovala agentura Bloomberg, by v případném druhém referendu 59 procent Britů hlasovalo proti brexitu. Důvodem jsou rostoucí obavy někdejších zastánců odchodu Británie z EU, že v jeho důsledku dojde k poškození britského hospodářství. Premiérka Mayová konání nového referenda odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek